železniční trať Choceň - Vysoké Mýto - Litomyšl

Aktuality z trati Choceň - Vysoké Mýto - Litomyšl 2012

  25. listopad 2012
Trať-Jízdní řád: Na stránkách ČD jsou k dispozici jízdní řády platné od 9.12.2012.
Akce-Mikulášská jízda: Tradiční mikulášský vlak letos vyjede na trať Choceň - Litomyšl 8.12.2012. Letos si lze jízdenku koupit v předprodeji. Jízdní řád a další informace na stránce s akcí.
Provoz-Viamont: Na stránku byly přidány fotografie z letošních jízd uhelných vlaků.
Provoz-Výluky: Fotografie a informace z posledních třech výluk v příští aktualizaci.
Provoz-Práce na trati: V letních měsících byla kolem trati sekána vegetace a aplikován postřik provedený upraveným vozem MUV na vegetaci prorůstající železniční tratí.
Provoz-červenec-srpen-září-říjen-listopad: Na osobních vlacích motorový vůz 810 056, 245 a 618 a jednotky 814 018, 019, 041, 048, 049, 050, 075 a 136. Na Mn vlacích lokomotiva 742 147 (3.10.), 226 a 336.
Provoz-Vlaky: 22 nových fotografií.
  11. listopad 2012
 
Výluky: Ve dnech od 12. do 15.11.2012 vždy od 8:00 hod. do 16:50 se bude konat výluka traťové koleje Choceň - Vysoké Mýto město.
Všechny osobní vlaky budou v době konání výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Během výluky bude odstraněna vegetace v blízkosti trati, prováděna údržba a oprava kolejí na trati a údržba a oprava kolejí ve stanici. Více informací na stránkách ČD. Stanoviště a zastávky náhradní autobusové dopravy:

Choceň - před staniční budovou
Dvořisko - silniční komunikace u podniku Rieter (Orličan)
Slatina u Vys. Mýta - křižovatka u bývalé prodejny potravin
Vysoké Mýto (nádraží) - před staniční budovou
Vysoké Mýto město (zastávka) - silniční komunikace u zastávky
  7. říjen 2012
 
Výluky: Ve dnech od 8.10.2012 od 8:10 hod. do 11.10.2012 do 15:50 se bude konat výluka traťové koleje Vysoké Mýto město - Litomyšl.
Všechny osobní vlaky budou v době konání výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Během výluky bude odstraněna vegetace v blízkosti trati, prováděna rozsáhlejší oprava tratě, oprava přejezdu v ulici Gen. Svatoně ve Vysokém Mýtě, údržba a oprava kolejí ve stanici a údržba a oprava kolejí na trati. Více informací na stránkách ČD. Stanoviště a zastávky náhradní autobusové dopravy:

Vysoké Mýto (nádraží) - před staniční budovou
Vysoké Mýto město (zastávka) - silniční komunikace u zastávky
Džbánov - silniční komunikace u zastávky
Hrušová - na silnici I/35 pod železniční zastávkou
Cerekvice nad Loučnou - před staniční budovou
Cerekvice nad Loučnou zastávka - silniční komunikace u zastávky
Řídký – BUS zastávka "Řídký" u hlavní silnice I/35
Tržek – BUS zastávka "Tržek, rozcestí u hlavní silnice I/35
Litomyšl-Nedošín - BUS zastávka "Litomyšl - Nedošín, rozcestí u hlavní silnice I/35
Litomyšl zastávka – BUS zastávka "Litomyšl, drogerie" u hlavní silnice I/35
Litomyšl - před staniční budovou
  7. srpen 2012 (21.8. aktualizováno)
 
Provoz-Viamont: Letos již začal pravidelný návoz uhlí do Karosy (Iveco) Vysoké Mýto. Prvně obsloužil uhelný vlak vlečku v noci ze 3. na 4.8., druhý vlak by měl dorazit dnes.
Dnes 14.8.2012 dorazí v pořadí třetí uhelný vlak.
Čtvrtý vlak by měl dorazit dnes 21.8.2012.
  5. srpen 2012
 
Výluky: Ve dnech od 6. do 7.8.2012 vždy od 8:00 hod. do 16:50 se bude konat výluka traťové koleje Choceň - Vysoké Mýto město.
Všechny osobní vlaky budou v době konání výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Během výluky bude prováděna údržba a oprava kolejí na trati a údržba a oprava kolejí ve stanici. Více informací na stránkách ČD. Stanoviště a zastávky náhradní autobusové dopravy:

Choceň - před staniční budovou
Dvořisko - silniční komunikace u podniku Rieter (Orličan)
Slatina u Vys. Mýta - křižovatka u bývalé prodejny potravin
Vysoké Mýto (nádraží) - před staniční budovou
Vysoké Mýto město (zastávka) - silniční komunikace u zastávky
  22. červenec 2012
Akce-130 let trati: 19.5. proběhly na trati oslavy výročí 130 let trati Choceň - Litomyšl. Program byl opravdu bohatý a ve srovnání s kulatými výročími z let minulých nějak nezaostával a tak byly oslavy opravdu tím, co si jako poctu lokálka zasloužila. Škodu na kráse jen způsobila velmi malá propagace oslav a tím malá informovanost lidí o výročí. Sice se lze zatím každý rok svézt na lokálce parním vlakem v rámci mikulášských jízd, ale nyní program přinášel opravdu více vyžití a navíc ve spojení s pěkným počasím, které na tento den vyšlo, by jistě přilákal více lidí. Plakáty byly k vidění jen uvnitř čekáren železničních stanic. Přesto patří pořadatelům poděkování.
Na trať vyrazila jako první třívozová souprava hurvínků, která celou lokálku projela tam a zpět celkem dvakrát, po ní pak parní vlak v čele s parní lokomotivou Lízou 423.009 z depa Letohrad se čtyřmi vozy. Ve stanici Choceň byla k vidění výstava kolejišť a na litomyšlském nástupišti pak výstava parních strojů společně s dvěma historickými vozy pardubického spolku, kde probíhal i prodej železničních suvenýrů. Ve Vysokém Mýtě probíhala v tento čas výstava k výročí trati v Regionálním muzeu, ale pokud ji někdo nestihl, mohl ji navštívit cca až do poloviny června. V Cerekvici, kde parní vlak měl vždy dostatečnou přestávku, mohli lidé zhlédnout část sbírky pana Jiřího Rokose, který ve stanici provozuje muzeum celoročně, druhá část sbírky se nacházela tento čas v již zmíněném Regionálním muzeu. V Cerekvici bylo možné také získat otisky razítek alespoň z let minulých, protože k letošnímu výročí nebylo vydáno. V Litomyšli na návštěvníky čekaly dva vozy, které tam přivezla lokomotiva 742. V prvním probíhala výstava k historii jízdenek, jejich výdejen a vše s nimi spojené, v druhém voze probíhala výstava kolejišť a věcí spojených s železnicí i její historií. V tomto voze i ve stánku u nádražní budovy probíhal prodej předmětů s železniční tématikou. V prostorách stanice Litomyšl bylo také několik atrakcí pro děti a svůj stánek tu měli i České Dráhy. Tento den byla do Litomyšle také vypravena místo klasického motorového vozu 810 motorová jednotka Regionova 814 v propagačním nátěru muzea loutek v Chrudimi. Také na manipulační vlak byla tento den nasazena nestandardní lokomotiva 742 v modrém nátěru ČD Cargo, tu se bohužel nepodařilo zastihnout, ale byla zachycena Chocen.TV. K výročí byla vydána brožura zachycující historii lokálky, pamětní list s tužkou.
Další fotografie z akce můžete najít i v archivu Chocen.TV a například na stránkách Klubu Českotřebovských fotografů železnice, a Pardubického spolku historie železniční dopravy. Dokumentační video lze nalézt na portálu YouTube.
Akce-Zvláštní vlak klubu TAK Praha: Na stránku s akcí byly přidány další fotografie z této výjimečné akce na lokálce. Na stránkách vlacky.com je ke zhlédnutí také video z této akce.
Provoz-Nehody: Na stránku byly přidány fotografie z nehody, která se stala 11.5.2012 na přejezdu ve Vysokém Mýtě o níž byla informace v minulé aktualizaci.
Trať-Jízdní řád: Na stránkách Oredo jsou k dispozici návrhy vlakových jízdních řádu pro Pardubický i Královéhradecký kraj. S osobní dopravou do Litomyšle je alespoň v obdobném rozsahu jako nyní zatím počítáno.
Na stránku byl přidán aktualizovaný jízdní řád se změnou zastavování v zastávce Dvořisko. Aktualizované jízdní řády ostatních tratí ke stažení na stránkách ČD.
Trať-Stanice: Na zastávku Dvořisko byla umístěna nová plechová čekárna pro cestující. Pochází ze zastávky Nedošín, kde je budována nová. Prostor před čekárnou byl vydlážděn zámkovou dlažbou.
Trať-Stanice-Ostatní: Po nedávné likvidaci strážního domku za Chocní ve směru na Pardubice naproti ČKD a předtím ve směru na Týniště nad Orlicí poblíž choceňské plovárny, byl v létě zbourán strážní domek ve směru na Brandýs nad Orlicí u přejezdu poblíž bývalé tkalcovny.
Provoz-květen-červen-červenec: Na osobních vlacích motorový vůz 810 056, 245 a 630 a jednotky 814 041, 049, 050, 74, 136 a 166. Na Mn vlacích lokomotiva 742 147 (19.5., modrý nátěr), 226 a 336.
Provoz-Vlaky: 17 nových fotografií.
  10. červen 2012
Trať-Jízdní řád: Dnes vstupuje v platnost změna jízdního řádu. Více informací na stránkách ČD. Trati Choceň - Litomyšl se týká změna znovuzastavování vlaků v zastávce Dvořisko.
  17. květen 2012
Historie-Staré pohlednice: Dnešní poměrně dosti vzácná pohlednice obce Řídký, malé vesničky na trati kousek od Litomyšle, se svým motivem přímo hodí, aby zde byla uvedena. V horní části jsou z louky zachyceny domky pod nimiž prochází trať, v druhém okénku je zachycen známý hostinec Pod Číhadly, u kterého se zastávka Řídký nachází. Na snímku je patrná trať a přejezdový kříž.
Akce-130 let trati: Nezapomeňte, že již tuto sobotu 19.5. se koná výročí 130 let trati Choceň - Litomyšl. Kompletní info na plakátech. Již dne 13.5. byla také zahájena v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě tematická výstava k výročí trati, která potrvá až do 17.6.2012.
Již teď lze zakoupit pamětní list k výročí trati na nádraží ve Vysokém Mýtě a pravděpodobně i jinde.
Akce-Zvláštní vlak klubu TAK Praha: V úterý 8.5. vyjel na lokálku do Litomyšle zvláštní vlak Turistického akademického klubu Praha. Na trať tak zavítala historická lokomotiva 721 hektor, několik přípojných vozů 020 a dva historické motorové vozy 831. O akci se na stránkách nepodařilo s dostatečným předstihem informovat, ale alespoň někteří z Vás, kteří stránky Choceň-Litomyšl.cz či stránky Chocen.TV sledují často, tak stihli zvláštní vlak vyfotit. Počasí vyšlo pěkné a pestře barevná souprava se jen vyjímala. Účelem vlaku byl především svoz turistů zmíněného klubu z Litomyšle zpět do Prahy. Několik momentek zvláštního vlaku najdete v galerii v akcích. Další fotografie z této jízdy v příští aktualizaci.
Provoz-Nehody: Dne 11.5. došlo opět na železničním přejezdu v ulici Prokopa Velikého poblíž Městského úřadu ke srážce osobního automobilu s motorovým vozem 810. Během nehody nebyl nikdo zraněn. Info o nehodě na stránkách PČR. Fotografie z nehody v příští aktualizaci.
Provoz-březen-duben-květen: Na osobních vlacích motorový vůz 810 245 a jednotky 814 041, 048, 049 a 050. Na Mn vlacích lokomotiva 742 336.
Dne 27.3. jel z důvodu výluky trati, která se konala během dne, tradiční manipulační vlak Mn 83140/Mn 83143 mimo čas výluky cca v taktu jízdního řádu vlaku podle potřeby Mn 83942/Mn 83943. Dokumentační foto zaslal pan D. Brousil.
Dne 6.5. zavítal na trať výjimečně motorový vůz 810 v modrém nátěru Najbrt, snímek z Chocen.TV.
Provoz-Vlaky: 11 nových fotografií.
  8. květen 2012
Dnes 8.5.2012 jede na trati Choceň - Litomyšl zvláštní vlak k akci pořádané Turistickým akademickým klubem Praha.

Os 35074: Choceň 10:05 - Litomyšl 11:05
Os 35075: Litomyšl 16:40 - Choceň 17:49-18:11 - Praha 21:04
Os 35076: Choceň 10:10 - Borohrádek 11:10
Os 35078: Borohrádek 11:20 - Choceň 12:40-14:00 - Litomyšl 15:15

Časy průjezdů zastávkami najdete na stránkách www.idos.cz při vyhledání spoje.
  15. duben 2012
Dnes 15. dubna začíná v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě výstava s názvem "Pod parou". Výstava se věnuje obecně všem parním strojů, lokomobilám ale hlavně i lokomotivám. Výstava potrvá do 17. června. A v období od 13. května do 17. června bude k vidění navíc expozice věnující se výročí 130 let trati Choceň - Litomyšl. Navíc v rámci oslav vyjede 19. května na trať parní lokomotiva 422.009 a historický motorový vůz M131.1. Plakát k výstavě a více informací na stránkách muzea.
  26. březen 2012
 
Výluky: Ve dnech od 27. do 29.3.2012 vždy od 8:00 hod. do 16:50 se bude konat výluka traťové koleje Choceň - Vysoké Mýto město.
Všechny osobní vlaky budou v době konání výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Více informací na stránkách ČD. Stanoviště a zastávky náhradní autobusové dopravy:

Choceň - před staniční budovou
Dvořisko - silniční komunikace u podniku Rieter (Orličan)
Slatina u Vys. Mýta - křižovatka u bývalé prodejny potravin
Vysoké Mýto (nádraží) - před staniční budovou
Vysoké Mýto město (zastávka) - silniční komunikace u zastávky
  20. březen 2012
Historie-Staré pohlednice: Poválečný snímek z choceňského nádraží zachycuje skupinu lidí společně s železničáři a vojáky před vyzdobeným osobním vozem. Na voze je kromě ruského nápisu smrt fašismu i obraz J. V. Stalina.
Provoz-Práce na trati-únor-březen: V okolí trati probíhá pořez náletových dřevin a porostu zhoršující výhledové a profilové podmínky.
Kromě posledně zmiňovaného přejezdu ve Vysoké Mýtě byly nainstalovány kamery i v nedalekém okolí. Dalším takovým místem je například přejezd v Chocni v Pelinách za skalním průřezem směrem na Českou Třebovou.
Trať-Jízdní řád: Od 1. února 2012 se změnilo zastavování v zastávce Dvořisko pro vlaky, které zastávku od nového jízdního řádu jen projížděly. Informační vývěska o vlacích, kterých se změna týká, je vyvěšena ve stanicích nebo vlacích.
Akce-130 let trati: Na stránku byl přidán jízdní řád nostalgických vlaků k výročí trati a termín plánované tematické výstavy v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě.
Provoz-leden-únor-březen: Na osobních vlacích motorové vozy 810 060, 245 a 458 a jednotky 814 019, 041, 048, 049, 074 a 166 (reklamní). Na Mn vlacích lokomotiva 742 254, 336 a 453.
Provoz-Vlaky: 13 nových fotografií.
  25. leden 2012
Historie-Staré pohlednice: Zajímavá pohlednice Hrušové z roku 1900 pořízená od zastávky zachycuje pohled směrem k Cerekvici. Na záběru je tak patrná trať vedoucí z Hrušové kolem hřbitova, železniční přejezd, v dálce pak budova stanice Cerekvice a cukrovar. První z komínů zprava patří druhé cerekvické cihelně, druhý patří kruhové cihelně u nádraží a třetí zmíněnému cukrovaru.
Provoz-Řazení vlaků: Bylo zpracováno řazení vlaků pro nový grafikon 2011/2012. Ze 72 vlaků se pouze na 4 spojích objevuje spojení 810+814, jinak ve větší míře převládá nasazení vozů řady 814. Kromě osobních vlaků je zde uvedeno i řazení 4 vlaků, na nichž jezdí motorové vozy odjíždějící nebo přijíždějící na lokálku. Vlakové soupravy od nového řádu zajíždí oproti minulému roku pouze do stanic Pardubice a Česká Třebová.
Chocen.TV: Od nového jízdního řádu jezdí přes stanici Choceň nově patrové elektrické jednotky CityElefant (vybrané osobní a spěšné vlaky do stanic Kolín, Pardubice, Česká Třebová, Svitavy a Lichkov) nebo také polská elektrická jednotka EN 57 (vlak Sp 1918 a 1919).
Provoz-Práce na trati: Mezi Dvořiskem a Slatinou byly rozestavěny proti sněhu kromě klasických dřevěných zábran i umělé oranžové ploty.
Ve Vysokém Mýtě u železničního přejezdu se silnicí I. třídy E35 poblíž vlečkového areálu cukrovar byly nainstalovány správou dopravní cesty pro sledování dění na přejezdu dvě kamery.
Trať-Jízdní řád: Od nového jízdního řádu byla mezi železniční zastávkou Vysoké Mýto město a základní školou Jiráskova zřízena nová autobusová zastávka (Vysoké Mýto,,žel.zast.město). Přestupující to tak mají z některých spojů na vlak blíže než z autobusového nádraží.
Provoz-Viamont: Na stránku byla přidána fotografie zachycující pod rampou navezené uhlí šesticí uhelných vlaků.
Provoz-prosinec-leden: Na osobních vlacích motorové vozy 810 245 a 471 a jednotky 814 019, 048, 049 a 050. Na Mn vlacích lokomotiva 742 336.
Provoz-Vlaky: 9 nových fotografií. V galerii pro prosinec 2011 je zachycen poslední vlak na lokálce v minulém roce.
Dnešní manipulační vlak v mrazivém lednovém ránu.
Ohlédnutí za rokem 2011: V minulém roce se podařil udržet počet aktualizací i fotografií z provozu v podobném rozsahu jako v roce 2010. Obsahově nedošlo k většímu rozšiřování, ale vždy bylo snaženo informovat o všech novinkách/změnách/informacích týkajících se trati. V menším měřítku ale stále nejstabilnějšímu seriálu starých pohlednic se dostalo několika aktualizací. Po náhlém červencovém zastavení vysílání choceňské kamery se podařilo vysílání obnovit už v polovině října. Na stránky se tak dostávalo z toho důvodu také méně času.
Co se týče provozu tak s novým jízdním řádem došlo k výraznému omezení počtu vlaků ve směru na Litomyšl. V provozu tak převládá nasazení řady 814 oproti 810. K omezení došlo i v nasazení manipulačního vlaku o sobotách. Letos slaví trať Choceň – Litomyšl 130 let, tak snad přežije lokálka do dalšího grafikonu v celém úseku.
Starší aktuality: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013-2021






Choceň - Litomyšl